Plantaardig afvallen met chips en chocola?
Zo werkt het.
Afvallen wil je maar niet door jezelf te straffen of geen stroopwafels en bitterballen voorgoed uit je leven te verbannen. Geen strijd dat is wat je wil. Je wil dat het makkelijk voelt en niet dat je na een uur alweer in de kast staat te graaien. Wat jij zoekt is een aanpak die voor jou werkt. Je weet alleen niet hoe en dus denk je aan plantaardig afvallen zonder dieet. Jij staat op het punt te ontdekken hoe jij dat wel volhoudt, ook op een rotte dinsdagen.
Voor wie werkt plantaardig afvallen écht?
Plantaardig eten is allang niet meer gereserveerd voor activisten of fitgirls op Instagram met een smoothie in hun hand. Gezondheidsraden in Europa en daarbuiten adviseren steeds vaker een plantaardiger eetpatroon. Meer groente, meer fruit, minder dierlijk. Eind 2025 worden er nieuwe voedingsrichtlijnen verwacht van de Gezondheidsraad in Nederland en België. Wat nu al duidelijk is, de consumptie van groente en fruit moet omhoog.
Plantaardig eten is geen hype, het is een leefstijl. Daar moet je dus wel voor openstaan want 3 maanden plantaardig eten om af te vallen en daarna weer terug naar je oude patroon… dan kun je net zo goed niet beginnen. Die oude leefstijl heeft je waarschijnlijk toch niet gebracht waar je wil zijn.
Je begint op maandag vol goede moed met mealpreppen maar tegen donderdag eet je een koud saucijzenbroodje terwijl je de was aan het opvouwen bent. Het komt niet door gebrek aan discipline, het leven loopt nu eenmaal zo. Het verschil zit niet in perfectie maar in wat je daarna doet.
Niet voor even maar voor het leven
Als je wil afvallen, dan moet je een manier van eten vinden die je kunt volhouden. Dat klinkt misschien zwaar, maar het is juist lichter. Zo maak je het jezelf makkelijker.
Geen bord vol sla maar wel een bord vol kleur
Plantaardig afvallen gaat niet over minder eten. Het gaat over méér. Denk aan groente, fruit, peulvruchten, granen, noten en zaden. Laat de ingewikkelde superfoods of kookboeken vol ingrediënten die je niet kunt uitspreken zitten. Dat is precies wat plantaardig afvallen zonder dieet zo haalbaar maakt. Gewoon een volle maag, zodat je niet eindigt met een hele reep hazelnootchocolade, maar gewoon een stukje neemt en verder gaat met je dag.
Wat bedoelen we eigenlijk met plantaardig afvallen?
Plantaardig afvallen betekent dat je eet van wat groeit, bloeit en geoogst wordt. Groente, fruit, peulvruchten, granen, noten en zaden vormen de basis. Geen dierlijke producten dus geen melk, eieren, kaas, vlees of vis.
Eten op een plantaardige basis is een onderdeel van veganisme. Veganisme gaat verder dan alleen eten. Daar horen ook je schoenen, je lippenbalsem en je wasmiddel bij. Plantaardig eten is gewoon… eten. Je kiest eten waar je lichaam blij van wordt en waar je geen spijt van krijgt een uur later. Geen label, geen geitenwollensokken, wel een goed gevulde boodschappenkar.
Ik wil niet meer minder eten
Nog 1 dag leven op sla, komkommer en tomaat? Nee, dank je.
Geen poging die begint met motivatie en eindigt met honger, frustratie en een geplunderde voorraadkast. Jij wil eten waarvan je vol zit, lekker is én gezond. Ook op woensdagavond om 21:00 uur.
Je hoeft het niet perfect te doen. Maak kleine stappen. Zo is de kans groter dat je het volhoudt. Elke stap en extra portie groente telt. Elke keer dat je linzen op tafel zet in plaats van gehakt. Alles wat je toevoegt maakt verschil.
Plantaardig afvallen werkt voor jou als je minder of geen dierlijke producten wil eten of een bijdrage wil leveren aan het milieu. Maar ook gewoon als je je gezondheid eindelijk op nummer 1 wil zetten.
Je gaat meer eten, niet minder
Verrassend genoeg ga je méér eten, niet minder Het volume wordt groter en de calorieën worden minder. Denk aan een dampende kom linzenstoof met rijst, of een wrap die je amper dicht krijgt. Een goed gevulde kom havermout waar je uren op vooruit kunt. Een appel met pindakaas in plaats van een droge rijstwafel. Avondeten waar je buik vol van raakt, zonder schuldgevoel of honger een uur later. Meer kleur, meer vulling en minder gezeur in je hoofd over eten.
Plantaardig eten zit vol vezels, eiwitten en voedingsstoffen. Je bord wordt kleurrijker en je buik raakt beter gevuld. Je hebt minder trek, minder gezeur in je hoofd, minder snaaimomenten waarvan je later denkt: waarom?
Plantaardig afvallen draait niet om perfect zijn, maar om leren wat werkt. Niet minder eten, maar anders eten. Geen regels om te volgen, wel keuzes die je snapt. Je hoeft je keuken niet te verbouwen of al je recepten overboord te gooien. Je begint met een eerste stap en dan zie je vanzelf wat het je oplevert.
Wat moet ik dan eten…gras?
Je bent eruit. Plantaardig eten en afvallen is wat je gaat doen maar dan komt de vraag die altijd als eerste opduikt: Wat eten we vandaag?
Moet je nu leven op sla, komkommer en tomaat? Nee dus. Plantaardig afvallen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Sterker nog: je gaat vaak méér eten dan je nu doet. Meer kleur, vezels en volume, zodat je maag gevuld is en je niet denkt wat zal ik nu gaan snaaien?
Wat zet je dan op tafel?
Een dagmenu kan er bijvoorbeeld zo uitzien.
- Ontbijt met havermout, sojamelk, banaan, lijnzaad, kaneel en walnoten.
- Voor de lunch met een volkoren wrap met hummus, kikkererwten en rauwkost.
- ’s Avonds een linzenstoof met rijst en broccoli en tussendoor een appel met pindakaas, een handje popcorn of wat wortels met hummus.
Alles smaakt naar meer. De geur van knoflook in de pan. De zachte bite van linzen, de crunch van de noten bovenop je stoof. Dit is niet het eten van konijnen, dit is eten voor vrouwen met smaak.
Ik zie je al denken maar waar zijn mijn dropjes om te snaaien en vlammetjes voor bij de vrimibo? Tuurlijk kun je die ook als tussendoortje eten, die plan je in zodat je niet onverwachts een reep of zak op zit te eten. Ik werk met het 9-of-10 principe. Dat betekent: jij kiest alleen voor dat wat voor jou een 9 of 10 is. De rest laat je liggen. Niet omdat het niet mag maar omdat jij iets beters verdient dan middelmatige snacks.
Kleine stapjes, groot effect
Je hoofd draait nu vast door alsof je je hele voorraadkast moet leeggooien maar zo werkt het niet. Begin met een kleine stap die bij je past. Vandaag een extra portie groente, morgen koken zonder vlees. Zolang je kiest voor wat goed voelt ben je goed bezig.
Om een weekmenu te plannen hoef je geen chef-kok te zijn alsof je een kookboek maakt. Het enige wat telt is dat jij snapt hoe je bord in elkaar zit en wat jouw lijf nodig heeft. De rest leer je vanzelf.
Staat mijn bankrekening op 0 als ik
plantaardig eet?
Als je aan plantaardig eten denkt, denk je misschien automatisch aan dure vleesvervangers en superfoods met namen die je amper kan uitspreken maar dat beeld klopt al lang niet meer.
Vleesvervangers? Die zijn inmiddels vaak goedkoper dan vlees. Superfoods? Die heb je helemaal niet nodig. Mag wel, hoeft niet.
De basis van plantaardig eten is verrassend simpel én betaalbaar. Linzen, bonen, rijst, havermout, seizoensgroenten. Met die basisproducten zet jij maaltijden op tafel die vullend zijn, voedzaam en vriendelijk voor je portemonnee.
Van heerlijke curry’s, ovengerechten, soepen, salades zoals jij ze nog niet kent tot ook de bekende avg maar dan met een vleesvervanger.
Zo maak je plantaardig eten betaalbaar:
Kies groente van het seizoen
Goedkoper, lekkerder en minder belastend voor het milieu.
Voorraad aanleggen voor de basis producten
Denk aan havermout, zilvervliesrijst, linzen, kikkererwten en bonen. Altijd handig om op voorraad te hebben.
Ontdek nieuwe winkels
Lidl, Aldi, Turkse supermarkten, toko’s of de markt. Vaak goedkoper én verrassend veel keuze.
Maak dubbele porties
Kook groter, vries porties in en voorkom dat je op drukke dagen alsnog iets duurs of ongezonds bestelt.
Wat je vooral nodig hebt, is een goed gevulde voorraad- en kruidenkast, een beetje voorbereiding en het lef om je eetpatroon aan te passen. Dan hou je het plantaardig, praktisch én betaalbaar.
Hoeveel groente en fruit heb je echt nodig?
Je hebt het vast vaker gehoord, twee stuks fruit en 250 gram groente per dag. Klinkt haalbaar, toch? Tot je eens echt gaat tellen, dan blijkt die ene appel en de broccoli bij het avondeten het toch niet te redden.
Volgens de huidige richtlijnen van de Gezondheidsraad is 250 gram groente en 2 stuks fruit de ondergrens. Dat advies komt echter uit 2015. Sindsdien weten we meer en kijken we anders naar gezondheid. Eind 2025 worden er nieuwe aanbevelingen verwacht. Grote kans dat daarin staat, meer groenten en fruit, minder dierlijke producten. Zelfs landen waarvan je het misschien niet verwacht zoals Noorwegen en Zweden geven al vergelijkbare adviezen.
Maar hoe kom je daar in hemelsnaam aan, aan al dat groen en die vezels? Zeker als je gewend bent om snel iets te pakken.
Zo krijg je ongemerkt meer groente en fruit binnen:
Leg wat plakjes komkommer of paprika op je boterham
Mix een smoothie met fruit én een hand spinazie of wat witte bonen voor extra eiwit
Kies om 16:00 uur voor een appel met een lepeltje tahin in plaats van een koek
Dip snackgroente in hummus of bonendip voor extra vulling
Snijd je groenten op 1 of 2 vaste momenten per week zodat ze makkelijk te pakken zijn
's Avonds schep je gewoon een beetje extra groenten op. Nee daar kom je echt niet van aan
Het geheim zit niet in één perfecte dag. De kracht zit juist in kleine dingen die optellen. Hoe vaker je groente en fruit in je dag schuift, hoe makkelijker het wordt, zonder dat je daar eindeloos over na hoeft te denken.
Waarom val ik wel af van linzen maar niet van vegan pizza?
Plantaardig eten heeft de naam gezond te zijn en dat kán het ook zeker zijn maar plantaardig afvallen is geen magisch dieet. Het is net zo lastig als elk ander eetpatroon… als je niet weet wat je doet.
Want ja, er bestaan plantaardige pannenkoeken, friet, koek en pizza’s met meer calorieën dan een Big Mac-menu. Plantaardig eten zegt niks over portiegrootte, bewerking of vetgehalte. Je kunt dus plantaardig eten en alsnog te veel binnenkrijgen, vaak zonder dat je het doorhebt.
Plantaardig eten is niet automatisch gezond
De kracht van plantaardig afvallen zit juist in vezels. Groente, fruit, peulvruchten en volkoren granen geven je maag iets om mee te werken. Ze vullen, verzadigen en houden je bloedsuiker stabiel. Je lichaam krijgt meer van wat het nodig heeft vezels, vitamines, mineralen, antioxidanten en daardoor heb je minder snaaimomenten.
Als je terug kijkt op vandaag of gisteren, heb je dan vooral gekozen voor eten dat vult of voor eten dat doet watertanden, maar niet vulde?
Er is nog een reden waarom dit werkt. Plantaardige voeding bevat vaak uit minder calorieën per hap. Een bord met linzen en broccoli vult je net zo goed als pasta met roomsaus, maar levert minder energie. Zo kun je méér eten, terwijl je toch afvalt. Je bord wordt voller, je lichaam blijer en jij zegt bye bye tegen snaaibuien.
Wat maakt plantaardig eten dan wel krachtig?
Je gezondheid? Die vaart er goed bij. Onderzoeken laten zien dat een plantaardig eetpatroon het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en voordelen heeft bij reuma. Dat betekent een beter cholesterol, een lagere bloeddruk en vaak ook een stabielere bloedsuiker.
Waarom val je niet af, ook al eet je plantaardig?
Het is geen medicijn maar het is wel een stevige stap richting een gezonder lichaam.
En toch… val je niet af. Hoe dan? “Ik eet toch plantaardig maar waarom lukt het dan niet?” Heel simpel, plantaardig zegt niks over balans. Soms eet je weinig in volume maar hoog in calorieën of zijn je porties gewoon te groot. Misschien gebruik je veel olie of noten, of kies je elke dag voor een vleesvervanger die vol zit met zout en vet.
Dat ligt niet aan jou. Je mist alleen nog wat kennis. Met een paar slimme gedragsaanpassingen verandert er meer dan je denkt. Zonder streng dieet en honger maar met eten waar je echt vol van raakt.
Hoe werkt plantaardig afvallen nou echt, zonder dat je de hele dag aan een wortel zit te knagen?
Als je wil afvallen, denk je misschien dat je minder moet eten. Minder brood, pasta en gezelligheid op je bord. Maar wat als het precies andersom werkt?
Bij afvallen draait het om méér eten. Meer volume, kleur, vezels en eiwitten. Je bord raakt voller, niet leger. Het lichaam krijgt te doen waar het goed in is verteren, verzadigen en herstellen. Juist daarin zit de kracht van plantaardig afvallen en dat zonder dieet. Meer eten, niet minder.
Dat merk je aan de kleine dingen. Je eet, schuift je bord weg en hebt geen zin meer aan “nog iets kleins”. De kast roept niet meer. Je hebt geen onrustig gevoel meer in je maag en je hoofd denkt aan andere dingen dan eten. Zo hoort eten te voelen. Vullend, voedend en klaar.
Meer eten, minder honger, hoe werkt dat?
Omdat je kiest voor voeding met minder calorieën per hap, ontstaat er vanzelf een energietekort. Niet omdat je jezelf uithongert maar omdat je verzadigd raakt vóór je te veel eet. Dat voelt anders, geen geknor in je buik of gevecht met jezelf. Je krijgt eindelijk meer binnen van wat je lichaam écht nodig heeft. Vezels die je darmen aan het werk zetten. Vitamines en mineralen die je lijf ondersteunen.
Geen crashdieet maar week voor week resultaat
Je bloedsuiker blijft stabieler. Je energie constanter en de snoepkast is nog net zo vol als je hem had gevuld.
Het mooiste? Je valt af zonder dat je bezig bent met lijnen. Geen hongerdieet, geen 1200-kcal schema, geen reepjes die smaken naar karton. Die laat je lekker liggen. Eet normaal, geniet en doe dat consequent. Dag in, dag uit dan kun je gemiddeld zo’n 0,5 kilo per week verliezen. Geen jojo, wel resultaat.
Afvallen werkt als je stopt met straffen. Als je snapt hoe je bord moet vullen, in plaats van leegtrekken en dat leer je stap voor stap.
Hoe snel zie je resultaat met plantaardig afvallen?
Misschien hoop je stiekem op 5 kilo in 2 weken. Dat je broek opeens losser zit, je buik platter voelt, je spiegel je bedankt. Maar als je kiest voor bewust afvallen, kies je niet voor snelheid. Je kiest voor blijvend.
Reken op gemiddeld een 0,5 kilo per week. Geen crash, geen honger en geen drama. Het gaat niet alleen om wat je verliest, maar ook om wat je wint. Een energiek lichaam dat makkelijker beweegt. Een hoofd dat minder bezig is met eten. Nachten waarin je eindelijk doorslaapt.
Resultaat zie je niet alleen op de weegschaal
Je merkt het aan hoe je wakker wordt. Hoe je je voelt in de middag. Hoe je reageert op stress. Het zit niet allemaal in de cijfers op de weegschaal. Soms is het resultaat geen kilo’s minder maar jezelf meer.
Afvallen werkt, zolang je het de tijd geeft. Geen haast en vooral geen race tegen de kilo’s. Wel vertrouwen in de stappen die je zet want je lichaam snapt heus wat je probeert te doen zolang jij het maar de juiste brandstof blijft geven.
Waarom plantaardig afvallen zonder dieet beter werkt dan je denkt
Plantaardig eten werkt niet omdat het hip is maar omdat je lichaam eindelijk krijgt wat het nodig heeft, volume, vezels en verzadiging. Je raakt voller, eet rustiger en krijgt minder snaaidrang.
Bij een dierlijk eetpatroon stapel je sneller calorieën op in kleine porties zoals kaas, vlees, zuivel. Ze vullen kort, maar niet lang. Je raakt sneller weer hongerig, vooral in vet en zoet Het verschil zit in de basis. Eet je eten dat vult of eten dat verleidt? Plantaardig afvallen werkt als je kiest voor wat je lichaam nodig heeft, niet voor wat er op de verpakking staat.
Niet alles wat plantaardig is, helpt je afvallen
Plantaardig afvallen betekent niet automatisch dat het gezond gaat. Ook met sojayoghurt, dadelrepen en havermelkcappu’s kun je doorschieten in te weinig of te veel. Je bent zelf misschien ook wel eens veel gewicht verloren in korte tijd en zoals je weet kwam het er allemaal weer bij. Anders las je deze blog niet. Je dacht dat je faalde terwijl je lichaam gewoon in overlevingsstand ging. Wat je nodig hebt is rust, herhaling en ritme. Geen honger of haastwerk.
Hoeveel is realistisch per week?
Streef liever naar gemiddeld een 0,5 kilo per week. Dat klinkt misschien weinig maar het is precies genoeg om resultaat te zien zonder jezelf uit te putten. Je blijft in een licht energietekort, terwijl je lichaam krijgt wat het nodig heeft. Eten met volume, kleur en structuur. Denk aan een warme kom linzensoep….of een bord vol geroosterde groenten, quinoa en een tahinsaus. Tuurlijk, daar hoort soms ook iets lekkers bij. Een handje paprika chips of een blokje witte chocola. Niet elke dag. Niet als troost maar wel als bewuste keuze omdat je het nodig hebt om overeind te blijven.
Snaaien is soms geen honger maar een gevoel
Misschien heb je in het verleden gehoord dat snaaibuien vanzelf verdwijnen als je goed en genoeg eet. Daar zit een kern van waarheid in, al is het niet zo simpel. Eten met aandacht helpt. Volume helpt. Vezels, eiwitten en regelmaat helpen. Alleen zijn er ook momenten waarop het niet om eten gaat, maar om gevoel. Daarin maak jij het verschil. Niet door jezelf te straffen maar door te leren herkennen wat je nodig hebt en op tijd bij te sturen.
Afvallen werkt als je stopt met haasten, eet op een manier die bij je past en als je gewoontes bouwt die ook werken op een rotte dinsdag. Dan kom je er, week voor week. Misschien niet in recordtijd maar wel op een manier die blijft plakken.
Wat als het wéér niet lukt?
Zó graag wil je dit! Je bent al zolang bezig met eten, lijnen en steeds maar weer opnieuw beginnen. De pogingen zijn niet meer te tellen. Elke keer begin je met goede moed maar ergens glipt het weer uit je vingers. Je denkt, wat als ik nu weer faal?
Wat is de echte reden dat je jezelf tegenhoudt? Is het weer opnieuw moeten beginnen?
Dat is geen rare gedachte. Het zijn je hersenen die je proberen te beschermen tegen teleurstelling. Want als je je ergens op stort en het lukt niet, doet dat pijn. Dus hou je jezelf tegen nog vóór je begonnen bent. Je twijfelt of je dit wel kunt of je wel geschikt bent voor plantaardig eten en of je het volhoudt? Of je niet gewoon weer terugvalt zodra het lastig wordt en ondertussen gebeurt er… niets.
Je hoeft niet alles in 1x goed te doen
Wat je moet weten, is dit. Als jij start met plantaardig eten hoef je het niet meteen 100% goed te doen om resultaat te zien. Stap voor stap mag jij jouw tempo bepalen. Ik deed er 20 jaar over om plantaardig te eten. 20 jaar! Als je dat vroeger tegen me had gezegd, had ik je keihard uitgelachen. Zo zie je maar weer. Het draait om de stappen die jij durft te zetten. Elke keer dat je kiest voor meer groente, meer fruit en voor jezelf.
Waarschijnlijk loopt het niet in een rechte lijn. Jij gaat schommelen, stuntelen en misschien ook terugvallen.
Welke terugval heb jij nodig gehad om te ontdekken wat niet werkte? Zou je het nu anders willen proberen?
Dat hoort erbij. De kunst is om niet te blijven hangen in een terugval maar om jezelf op te rapen en weer verder te gaan.
Wat als dit wél de keer is dat het lukt?
Misschien is dit niet je eerste poging maar is het poging 38. Wat als dit de poging is die blijft plakken? Niet omdat jij veranderd bent maar omdat de aanpak anders is. Milder, realistischer en met meer groenten en fruit. Niet gebaseerd op controle maar op keuze vrijheid. Je hoeft het niet alleen te doen. Hulp vragen is niet erg. Je mag zeggen, ik weet het even niet. Dan gaan we samen kijken wat jij nodig hebt om het deze keer wél te laten lukken.
Wat als het deze keer wel lukt….?
Hoe ziet je dag er dan uit ? Over een maand, over 6 maanden, een jaar of over 5 jaar?
Hoe combineer je plantaardig afvallen met je gezin en sociale leven?
Je staat daar met je boodschappenlijstje vol linzen en groenten terwijl je partner vraagt waar de kipfilet is. Je kinderen trekken een gezicht bij het woord ‘kikkererwten’. Tijdens dat etentje bij vrienden ligt er ineens een kaasplank op tafel waar je eigenlijk niet omheen kunt. Wat nu?
Jij wil iets veranderen in hoe je eet. Meer plantaardig, voedzaam en meer van wat klopt. Tegelijkertijd wil je gewoon blijven meedoen aan het leven. Zonder aparte pannen en discussies aan tafel.
Samen eten zonder aparte pannen
Plantaardig eten hoeft geen solo-actie te zijn. Jij kan koken voor het hele gezin met kleine aanpassingen. Spaghetti met linzenbolognese in plaats van gehakt of kies voor vegan gehackt van Beyond. Het verschil is niet te merken. Chili zonder vlees die niemand mist. Groenten uit de oven met een knapperige topping van noten en zaden. Vaak merkt niemand het en als ze het wel merken, is het meestal nog steeds lekker. Ook hier geldt, begin klein. Wat vaak helpt? Niet vertellen. Klinkt heel kinderachtig maar wat niet weet wat……..
Thuis lukt wel maar bij vrienden?
Thuis kun je het allemaal nog overzien. Het wordt spannender als je naar buiten gaat. Bij vrienden op bezoek of in een restaurant waar de kaart verdacht veel lijkt op een menukaart van 1996.
Als je bij vrienden gaat eten, kan dat wat vragen oproepen. Zeker als zij niet gewend zijn om plantaardig te koken. Zelf stel ik altijd de vraag, zal ik zelf wat meenemen? Dat haalt direct de druk eraf. Jij kent je vrienden het best. De één staat overal voor open, de ander moet even wennen. Geef ze de tijd. Neem ze mee in wat je doet, leg uit waarom het voor jou werkt. Je hoeft niemand te overtuigen. Wel mag je laten zien dat het ook anders kan.
Hoe leuk is het als je samen iets plantaardigs maakt? Of als iedereen iets meebrengt? Dan staat niemand uren in de keuken en is het meteen gezellig. Wedden dat jouw gerecht als eerste op is? Bij mij gebeurt dat in elk geval regelmatig.
Uit eten?
Ga je uit eten? Check dan van tevoren de menukaart. Geen plantaardige opties? Bel het restaurant. Meestal is er van alles mogelijk, zolang ze het maar op tijd weten. Is het toch niet mogelijk? Vraag aan degene die de reservering maakt of er ook een andere keuze qua restaurant mogelijk is en leg uit waarom. De eerste keer is even wennen. Ook een reden waarom ik altijd zelf de etentjes regel of van te voren al app Denken jullie wel aan mij? Ik eet plantaardig.
Hoe hou je het vol zonder dat je het zat bent op woensdagavond?
Je begint enthousiast. Nieuwe recepten, andere boodschappen, goede moed. De eerste dagen voel je je nog sterk. Tot die avond waarop je vermoeid thuiskomt, niks hebt voorbereid en de chocola in de kast ineens het enige lijkt waar je zin in hebt.
Daar gaat het vaak mis. Niet omdat je niet weet wat je moet doen maar omdat het onhandig is ingericht. Onnodig ingewikkeld. Te strak geregeld zonder ruimte om te schuiven.
Wat helpt is een basis die klopt. Iets waar je op kunt terugvallen. Simpel, overzichtelijk en haalbaar. Kook dubbel en vries in. Gebruik recepten die je bijna uit je hoofd kent. Zet pasta Puttanesca op herhaling. Niet omdat het moet, maar omdat het werkt.
Wat als de dag anders loopt dan gepland?
Zorg dat je de ingrediënten in huis hebt voor tenminste één gerecht dat altijd lukt. Geen pizza of afhaalplan B, maar een maaltijd waar jij blij van wordt én waar je lichaam op vooruitgaat. Dan heb je altijd een back-up als de dag anders loopt dan gepland.
Wees voorbereid. Kijk vooruit naar je week. Zit er een verjaardag aan te komen? Of een lange werkdag waarop je weet dat je moe thuiskomt? Regel iets voor jezelf. Dan hoef je op het moment zelf niet te improviseren.
Laat ruimte voor dagen waarop het anders loopt. Die horen erbij. Het gaat er niet om dat je alles goed doet. Het gaat erom dat je weer doorgaat. Dat je weet wat je te doen staat als je toch naar de chips grijpt.
Schud je smaakpupillen wakker
Maak het leuk voor jezelf. Wissel af. Probeer eens een andere groente of kruidenmix. Haal iets in huis wat je al lang niet meer hebt gegeten. Plantaardig eten hoeft niet saai te worden.
Volhouden lukt als je jezelf serieus neemt. Als je een manier kiest die bij jou past. Dan wordt het geen touwtrekken, maar een way of life dat gewoon werkt. Zelfs op de dagen dat je het even kwijt bent.
Moet ik supplementen slikken als ik plantaardig eet?
Meer groente, fruit en peulvruchten eten doe je al wat meer. Je laat het vlees wat vaker staan en zelfs de kaas weet je inmiddels goed te vervangen. Als je wakker wordt snooze je niet meer 10x maar nog maar 3x, je huid knapt op, je energiedips zijn minder heftig. En dan komt-ie. Die vraag die áltijd komt.
Krijg je dan nog wel alles binnen?
Dat is niet gek om te denken. Jij wil goed voor jezelf zorgen. Alleen is het opvallend hoe vaak die vraag komt van mensen die zelf al jaren niet meer naar hun bloedwaarden hebben laten kijken, maar wél de eerste zijn die roepen dat je tekorten gaat krijgen. Terwijl jij waarschijnlijk de enige bent aan tafel die überhaupt weet wat vitamine B12 is.
B12 is geen optie, het is een must
Laten we het daar meteen duidelijk over zijn. Als je volledig plantaardig eet en tegenwoordig ook als je vegetarisch eet, moet je een B12 supplement slikken. Niet misschien, Niet “als je denkt dat je het nodig hebt”. Gewoon doen. Vitamine B12 komt van nature niet uit planten, en je lijf maakt het ook niet zelf aan. En dat geldt niet alleen voor jou. Ook dieren maken het niet aan. Die krijgen B12 via supplementen in hun veevoer. Als je dus vlees eet voor de B12, eet je eigenlijk het supplement via een omweg.
B12 is cruciaal. Het ondersteunt je zenuwstelsel, energiehuishouding en geheugen. Een tekort bouwt zich langzaam op maar kan flinke klachten geven. Dus ja, gewoon slikken, simpel zat.
Vitamine D en andere aandachtspunten
Verder is het slim om te letten op vitamine D. Niet alleen als je plantaardig eet, maar sowieso. Zeker als je boven de 50 bent of een donkere huid hebt. De zon in Nederland is in de winter geen grote hulp, dus een supplement is dan geen overbodige luxe.
Andere voedingsstoffen die vaak ter sprake komen zijn omega 3, ijzer en calcium. Omega 3 haal je prima uit lijnzaad, walnoten of algenolie. IJzer zit in bonen, linzen en groene bladgroente. Calcium vind je in tofu, broccoli, sesamzaad en verrijkte plantaardige melk en donkere bladgroenten. Je moet alleen even weten waar je het vandaan haalt. Als je twijfelt, laat dan eens je bloedwaarden checken bij de huisarts. Dan weet je waar je staat en kun je gericht aanvullen wat nodig is.
Jij doet het niet blind maar bewust
Want dat is wat jij doet als je ergens voor gaat. Je wil begrijpen wat je lichaam nodig heeft. Je gaat etiketten lezen en zoekt op wat Cyanocobalamine betekent. Laat je bloed prikken om te checken waar je staat. Niet omdat je doorslaat maar omdat je het goed wil doen. Niet blind supplementen slikken, maar wel doordachte keuzes maken. Het is misschien even wennen maar het gaat jou lukken.
Het eiwitverhaal, je hoort het vaak op de socials Dat je daar tekorten van zou krijgen als je geen dierlijke producten eet? Ook dat klopt niet. Plantaardige eiwitten zijn van hoge kwaliteit. Ze bevatten alle essentiële aminozuren die je nodig hebt. De opneembaarheid is prima en ze komen ook nog eens in een pakketje vol vezels, terwijl vezels de voedingsstof is die we met z’n allen structureel te weinig binnenkrijgen. Je krijgt dus méér voor minder. Geen reden tot paniek dus.
Je hoeft geen dokter te zijn maar wel nieuwsgierig
Waar het op neerkomt is dat plantaardig afvallen en eten prima kan, zolang je weet wat je doet. B12 is een must. Vitamine D kan slim zijn. De rest hangt af van jouw situatie. Overleg altijd met de huisarts en ga niet zelf doktertje spelen voordat je iets over het hoofd ziet.
Dus nee, je wordt niet ziek van plantaardig eten. Je wordt ziek van onwetendheid, ongeacht wat er op je bord ligt.
Kun je dit alleen of heb je iemand nodig?
Je denkt misschien dat je het zelf wel kan. Je hebt het al zo vaak gedaan. Afvallen en starten is niet het probleem, dat heb je al 37x gedaan.
Het probleem zit in wat er gebeurt als het tegenzit. Als je een rotdag hebt, weinig hebt geslapen, alles op je zenuwen werkt en de chips opeens fluisteren dat je het verdient. Dán gaat het mis en gooi je de badhandoek in de ring, alsof die ene dag alles bepaalt.
Jij hebt geen hulp nodig op je goede dagen. Op die dagen gaat het prima. Je eet netjes, beweegt wat extra, voelt je bijna opgelucht. Het zijn die andere dagen waarop het verschil gemaakt wordt. De dagen dat je hersenen en je gevoel opstandig zijn en je jezelf moet terugvinden.
Begeleiding die verder kijkt dan de weegschaal
Daar kom ik in beeld. Als geregistreerd gewichtsconsulent en plantaardig voedingsconsulent sta ik naast je. Niet om je eten af te pakken of je op de vingers te tikken maar om je te helpen snappen waarom het steeds opnieuw gebeurt en hoe je dit kan oplossen.
Ik leer je hoe jij kan eten in plaats van jezelf te straffen, laat je zien hoe je een maaltijd maakt waarvan je niet meteen naar de snoepkast rent en toon je manieren om keuzes te maken die bij je passen. Niet op basis van schuld maar op duidelijkheid zodat je niet meer hoeft te twijfelen over wat je mag doen en soms betekent dat gewoon wat chips of chocola.
Ik ben aangesloten bij de BGN, de beroepsvereniging voor gewichtsconsulenten. Dat betekent dat ik werk met de nieuwste inzichten en een nuchtere blik. Ik help vrouwen die willen afvallen zonder streng dieet. Die willen ontdekken hoe plantaardig eten werkt en verrast zijn als ze merken dat ze meer kunnen eten dan ze ooit dachten. Met een koekje en een snoepje.
Tijdelijke hulp, blijvend effect
Het mooie is dat mijn coaching gedeeltelijk wordt vergoed uit de aanvullende Zorgverzekering. Het is dus zeker de moeite waard om te checken of jouw zorgverzekering ook meedoet.
Als jij met mij werkt, krijg je een cheerleader die je aanmoedigt, die niet oordelend is maar je wel zo af en toe een liefdevolle schop onder de kont geeft want ik ben wel eerlijk tegen je. Ik denk met je mee als het lastig is maar die jou ook vertelt hoe ver je al bent gekomen als jij denkt dat je faalt. De weegschaal is niet het enige dat telt.
Begeleiding is niet voor altijd. Het is tijdelijk. Weet je nog dat je bent begonnen met zijwieltjes? Op een gegeven moment voel je je zo comfortabel dat de zijwieltjes er af mogen.
Meer weten is leuk.
Doen is beter!
Je hebt nu antwoorden op je vragen. Misschien meer dan je had verwacht. Over voeding, afvallen en plantaardig eten maar kennis is één ding. Verandering ontstaat pas als je het gaat doen.
Begin klein, begin vandaag. Niet met rigide schema’s of het perfecte weekmenu maar met een bord dat goed gevuld is. Verander je gedrag en je denkwijze over eten zo ga jij het volhouden tot je 120 bent.
Plantaardig afvallen zonder dieet en met chips en chocola zorgt ervoor dat jij het wel volhoudt. Het maakt het lichter, haalbaar en blijvend.
Stel je eens voor dat je straks niet meer iedere ochtend twijfelt over wat je moet eten. Dat je koelkast gevuld is met eten dat goed voor je is én waar je zin in hebt. Je weet wat je kunt doen als je een baaldag hebt en je wordt wakker met energie voor 10.
Geen race tegen de kilo’s. Geen alles-of-niets meer maar een manier van eten die bij je past. Die blijft plakken als pindakaas aan je gehemelte. Niet omdat je ineens een ander mens bent maar omdat je iets anders bent gaan kiezen.
Niet morgen, maandag maar VANDAAG.
Over Anouk
Anouk Spaan is voedingsconsulent en aangesloten bij de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten (BGN) en oprichter van Praktijk Plantaardig. Ze helpt vrouwen die willen afvallen zonder dieet, schuldgevoel of gevecht met eten. Vanuit haar eigen ervaring met emotie-eten weet ze precies hoe het voelt om steeds weer opnieuw te beginnen en hoe je dat patroon doorbreekt. Sinds 2018 eet ze volledig plantaardig en laat ze zien dat chips en chocola ook prima in een gezond eetpatroon passen.
Als voormalig chocolademonster weet ze hoe verleidelijk die kast kan zijn. Als ze snoept, dan is het de volle 10 waard want half werk past niet bij haar.
Wil je ontdekken hoe plantaardig eten je helpt om afvallen wél vol te houden, zonder streng dieet? Lees meer over Start Vandaag.
