Gevulde zoete aardappelen met balsamicoglazuur

Zongedroogde tomatensoep met baconkruimels

10 aug 2024

Gevulde zoete aardappelen met balsamicoglazuur

Ik vind het heerlijk als de keuken zich vult geuren van het koken of bakken. Ik kan daar intens van genieten en een dansje doen. Deze keer vulde de keuken zich met de geur van versgebakken zoete aardappelen. Terwijl ze in de oven langzaam tot perfectie garen, tenminste dat proberen we :),  bereid jij een balsamico-dadelglazuur die rijk, zoet en vol van smaak is. Dit gerecht is een heerlijke combinatie van zachte zoete aardappelen, frisse doperwten, knapperige amandelen en de subtiele, kruidige smaak van bieslook, allemaal samengebracht door die heerlijke balsamicoglazuur.  Of je deze gevulde zoete aardappelen met balsamicoglazuur het nu serveert als hoofdgerecht of bijgerecht, deze zijn een lust voor het oog en de smaakpapillen. Perfect voor wie zoekt naar een voedzaam en smaakvol gerecht dat net even anders is.
 

Ingrediënten

  • 2 middelgrote zoete aardappelen
  • 75 gram doperwten
  • 2 el verse bieslook
  • 25 gram amandelen
  • Balsamicoglazuur
  • 75 gram ontpitte dadels
  • 180 ml warm water
  • 125 ml balsamicoazijn

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden
  2. Leg de zoete aardappelen op een bakplaat met bakpapier of een siliconenmat.
  3. Prik elke aardappel met een vork op 2 of 3 plaatsen en bak ze ongeveer 1 uur , tot ze zacht zijn.
  4. Maak de balsamicoglazuur door de dadels 10 minuten te weken in warm water om ze zachter te maken. De dadels en het weekwater mogen in de blender samen met de balsamicoazijn. Blend het het een gladde structuur heeft. Giet de balsamicoglazuur in een klein pannetje en laat het al roerend inkoken tot het mengsel dikker wordt. Zet de glazuur even apart.
  5. Hak de verse bieslook fijn.
  6. Leg de gebakken aardappelen op het aanrecht en laat ze iets afkoelen. Als je dit niet doet dan gaan je vingers pijn doen;)
  7. Kook de doperwten ondertussen 1 minuut
  8. Snijd de zoete aardappelen in de lengte doormidden en schep de binnenkant van de aardappelen in een kom. Laat een dunne rand aan de schil achterblijven.
  9. Voeg de doperwten en bieslook toe aan de zoete aardappelen en meng goed.
  10. Vul de zoete aardappel schil weer met een zoete aardappelmengsel.
  11. Zet nog even 15 minuten terug in de oven om nog even goed te laten opwarmen.
  12. Haal de gevulde zoete aardappelen uit de oven en bestrooi met de amandelen.
  13. Besprenkel wat balsamicoglazuur over de gevulde zoete aardappel heen. Niet alles, je houdt nog wat over voor een volgende keer of gebruik het bij een ander recept.
  14. Voeg naar smaak nog peper en zout toe en zet de gevulde zoete aardappelen met balsamicoglazuur warm op tafel.

Hoe kan ik met variëren met de gevulde zoete aardappelen met balsamicoglazuur?

Na het proeven van deze heerlijke gevulde zoete aardappelen, ben je vast geïnspireerd om dit gerecht vaker op het menu te zetten. Het mooie van dit recept is dat het eindeloos aanpasbaar is. Als je eens wilt variëren, kun je de doperwten eenvoudig vervangen door edamame bonen voor een wat nootachtige smaak, of door knapperige sugarsnaps voor extra frisheid en textuur. Beide opties voegen hun eigen unieke twist toe aan het gerecht, terwijl de combinatie met de balsamico-dadelglazuur heerlijk blijft. Of je nu kiest voor doperwten, edamame of sugarsnaps, deze gevulde zoete aardappelen zijn een gegarandeerde hit. Het is een gerecht dat je steeds weer kunt aanpassen en opnieuw kunt ontdekken

Eet smakelijk

Wil je nog meer recept inspiratie?  Kijk op de blog en klik op recepten en daar vind je nog meer inspiratie.

Lees ook

Zonder biefstuk geen leven?

Zonder biefstuk geen leven?

Je kent ze wel, die mensen die zeggen dat ze niet zonder vlees kunnen. Of het nu biefstuk, gehaktballen of een stukje kip is, vlees is voor hen onmisbaar. Ze denken dat je eiwitten alleen uit dierlijke producten kunt halen voor sterke spieren en gezondheid, maar is...

Linzenpannenkoekjes met tomaat en avocado

Linzenpannenkoekjes met tomaat en avocado

Als ik 's avonds naar bed ga dan kan ik mij soms echt verheugen op het ontbijt. Of dit nu een simpel bakje sojayoghurt is met homemade granola en fruit, overnight oats, warme havermoutpap, een smoothie of die ouderwetse boterham. Maar mijn hart gaat altijd ietsjes...

Fit zonder sportschool, jij kan het!

Fit zonder sportschool, jij kan het!

De dagen worden langer, de zon schijnt vaker… en jij? Nog steeds onder dat dekentje? Tijd om eronder vandaan te komen en weer te bewegen! Maar hoe zorg je ervoor dat je in beweging komt zonder meteen vast te zitten aan een duur sportschool abonnement? Je kunt...